„Fogyatékkal Épen” program

„Fogyatékkal Épen” program

2018-10-01 0 By admin

2018.09.08. – Vámosújfalu

A fogyatékosoknak szóló program mindig nagyon rendhagyó, mert a célcsoportot teljesen más szemlélettel kell, hogy megfigyeljük a szervezés szempontjából. Nagyon hálás „közönség”, örülnek az ilyen jellegű programoknak, mert azáltal, hogy az eszközparkunk fogyatékosok számára is elérhető, (például: tandem kerékpár, csörgő labda, vakfoci) így ezekkel a sporteszközökkel, különleges élményben részesíthetjük őket. A programon az étkezéseknél különös figyelmet fordítottunk a kóstolókra. Ezek által egyedi ízeket kóstolhattak a résztvevők, mint például különleges aromájú teákat.

A jelenlévők szívesen ismerkedtek egymással, más hozzájuk hasonló fogyatékkal élő személlyel, és így tágabb térségből érkezőkkel is kapcsolatot tudtak teremteni.

Hatalmas, interaktív fajáték foglalkoztató parkot szerveztünk erre a napra, ami a játékpark tulajdonos elmondása szerint is kellemes élmény volt. Nem gondolták, hogy a vakok vagy épp a különböző fogyatékkal élők is használni fogják ezeket az eszközöket, de meglepően ez volt a legnépszerűbb programelem egész nap, hiszen ezek képességfejlesztő, koordináció fejlesztő eszközök.

A Nordic Walkingot, mint sportelemet is betettük ebbe a „Fogyatékkal Épen” napi programba. Ennek azért van jelentősége, mert sok fogyatékkal élő embernek instabil a járása, a mozgása, és ez a bot sok esetben az enyhébb sérüléssel vagy fogyatékkal rendelkezőknél helyettesítheti akár a görbebotot, vagy akár a hétköznapokban is segítséget nyújthat. Szintén kellemes élmény volt számukra, nyújtó és erősítő gyakorlatokat is végeztünk a Nordic Walkinggal. A vakfoci és a csörgő labda egy a fogyatékkal élők fiatalabb generációját megszólító tevékenység volt. Különlegessége a két sportágnak, hogy egyfajta érzékeltető sportág szerepe is van, mert az egészséges, jól látó személyeknek is bekötöttük a szemét egy speciális szemtakaróval. Ezáltal rögtön megszűnt a térlátásuk és így kellett végig játszaniuk ezt a játékot. Így megtapasztalva, hogy ténylegesen milyen a fogyatékkal élők élete. Ennek célja, hogy az egészséges embereket is rádöbbentsük, hogy empatikusabban álljanak, a fogyatékkal élők személykehez.